НАРІЗАННЯ РІЗЬБи МІТЧИКОМ

Для нарізання внутрішньої різьби спочатку під різьбу просвердлюється отвір, діаметр якого приблизно на крок менший за номінальний діаметр різьби.

Потім, щоб забезпечити краще введення в отвір і запобігти видавлюванню першого і останнього витків різьби під час нарізання, передбачаються конічні поглиблення, відповідні розміру діаметра різьблення плюс 10 %. Потім по черзі повертаються і знову вивертаються мітчики. Завдяки додатковому пластичному деформуванню бокових сторін профілю різьби утворюється остаточний діаметр різьби.

Щоб збільшити термін служби інструментів і забезпечити оптимальну якість поверхонь, для змащування використовуються олії або інші мастильно-охолоджуючі емульсії, що дозволяють знизити тертя між стружкою та лезом мітчика, а значить і необхідний крутний момент.

При ручному нарізанні різьби після двох оборотів мітчика необхідно вивернути його назад на третину обороту, щоб відламати стружку. Це знизить навантаження на мітчик, і він не так швидко вийде з ладу.